top of page

Yapay Zekanın Gelişimi

  • Yazarın fotoğrafı: Bilimsel Bilgisel
    Bilimsel Bilgisel
  • 22 Oca 2024
  • 1 dakikada okunur




Yapay zeka (AI), insan zekası gibi düşünme ve öğrenme yeteneğine sahip bilgisayar sistemleri için kullanılmaktadır. Makineler insan zekasıyla benzer yeteneklerle, tasarlama ve geliştirme sürecine sahip olmaktadır. Problem çözme, öğrenme, planlama, dil anlama ve üretme konularında insan benzeri hale gelmektedir.


Yapay zekanın tarihi aslında 17. yüzyıla uzansa da, bu dönemde daha çok filozofların tartışma alanı olmuştur.


Gerçek atılım ise 1950'lerde, Alan Turing'in makinelerin düşünebildiğinin bir testini geliştirmesi ile yaşanmıştır. Turing testi, bir makinenin bir insanla sohbet etme yeteneğine dayanır. Eğer bir makine, bir insanla sohbet ederken insandan ayırt edilemiyorsa, makinenin düşündüğü kabul edilir.


1956'da ise John McCarthy öncülüğünde bir yapay zeka konferansı düzenlendi hatta bu konferans, yapay zeka araştırmalarının başlangıcı olarak kabul edilir.


1960'larda, ilk yapay sinir ağları ve uzman sistemler geliştirilse de 1980'lere kadar bu alanda bir duraklama yaşandı. 1990'larda ise bugünkü anlamda yapay zeka, bankacılık, sağlık ve üretim gibi alanlarda kullanılmaya başlandı.


2000'li yıllarda, derin öğrenme, büyük verinin toplanması ve analiz edilmesi ile büyük atılım yaşayan yapay zeka, görüntü tanıma işlevleri ile birlikte otomasyon, sağlık, finans ve ulaşım gibi birçok sektörde yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandı.


Bugün artık makale yazmaktan resim çizmeye, müzik bestelemekten, kitap yazmaya kadar sanata kadar kolları uzanmış durumda.


Yapay zeka, insanlığın birçok sorununu çözebilecek potansiyele sahip olsa da geliştikçe, etik, güvenlik ve sorumluluk gibi önemli sorunlar ortaya çıkmaktadır.


İnsandan üstün yapay zeka fikri yani otonom makine öğrenmesi, yapay zeka konusundaki endişelerin en büyüğüdür. Daha 7 ay önce 350’den fazla teknoloji yöneticisi, yapay zeka araştırmacısı ve akademisyen, yapay zekanın varoluşsal tehlikeleri konusunda bir bildiri yayınladılar: “Yapay zeka kaynaklı yok olma riskinin azaltılması, salgın hastalıklar ve nükleer savaş gibi diğer toplumsal ölçekli risklerle birlikte küresel bir öncelik olmalıdır”.






Comments


bottom of page